donderdag 11 januari 2018

Monte Carlo

                                                      Monte Carlo - Peter Terrin
Mening: 
Het duurde in het begin erg lang voordat ik echt begreep waar het verhaal over ging. Dit kwam denk ik doordat de hoofdstukken erg kort waren en niet altijd in elkaar over gingen. Ook was het vertelperspectief niet altijd vanuit het zelfde oogpunt. Dit was allemaal erg verwarrend. Een ander iets wat me soms wat van het pad af bracht waren de stukken die over de auto gingen want daar heb ik nul verstand van. Verder vond ik het wel mooi om te zien hoe lang hij hoop bleef houden dat Deedee toch nog zijn naam zou noemen. Ook storend was het open einde maar ik denk dat hij hierbij zelf ook om komt in een auto-ongeluk.

Argumentatieschema over het boek Monte Carlo

Ik zou het boek Monte Carlo niet aanraden aan andere leerlingen

1.Ten eerste om dan maar bij het begin te beginnen, was het begin erg fragmentarisch. Dit houd in dat het verhaal heel erg broksgewijs was geschreven en het verhaal dus niet een lopend geheel is. Hierdoor was het vaak moeilijk om te begrijpen wat hier gebeurde en wie hier wat dacht. Om een voorbeeld te noemen het boek begon eerst met de zin het vuur is nog geen vuur, wat dus te maken had met het ongeluk wat we toen natuurlijk nog niet wisten. Daarna ging het over Jack Preston, toen over de prins en later weer over een vrouw in het publiek met een fotocamera, wat er voor zorgde dat het verhaal al heel verwarrend begon.
2.Omdat ik het dus moeilijk vond om te begrijpen waar het nu eigenlijk over ging en wat er gebeurde, heb ik eerst de samenvatting doorgelezen die ik op internet had gevonden. Dit maakte het lezen van het boek natuurlijk helemaal niet leuk, omdat ik wist wat er zou komen. Misschien als ik verder had gelezen dat het mij een beetje duidelijk was geworden, maar tot hoever ik was gekomen begreep ik er niets van. Dus pas nadat ik de samenvatting had gelezen vielen bij mij de puzzelstukjes een beetje samen.
3.Ook denk ik dat het boek stukken leuker is of in ieder geval beter te begrijpen is wanneer je een beetje verstand hebt van auto’s. Ik heb namelijk meerder keren gehad dat ik dacht waar heeft hij het dan nu over??? En dan kwam ik er later achter dat het dus over de auto ging.
4.tegenargument Het is een dun boekje met korte hoofdstukken, en ik denk dat leerlingen daarom snel voor dit boek zullen kiezen. Een hoofdstuk is meestal zo’n twee bladzijden lang en dit maakt dat je een boek snel uitleest. En daarom zullen leerlingen hier juist blij mee zijn en zou dit boek juist een aanrader zijn.
5.weerlegging Het is denk ik waar dat veel leerlingen van dunne boekjes houden, maar bij dit boek vind ik dat het een beetje anders ligt. Dit boek had ik namelijk niet eens zo heel snel uit voor de dikte van het boek. Dit kwam omdat ik door de korte hoofdstukken die steeds weer ergens anders over gingen heel snel mijn aandacht kwijt was. Ook was het mij dus niet altijd even duidelijk en moest ik dus erg vaak bladzijdes of zinnen overnieuw lezen en was mijn snelheid dus niet optimaal bij het lezen.
6.Wat ook erg onduidelijk is, is het einde van het boek. Ik had dus al gelezen in de samenvatting van internet dat het een open einde was. Maar ook had de schrijver van deze samenvatting geschreven dat hij dacht dat Jack Preston overleed. Dit is het stukje van de de samenvatting waar dit aan bod komt: “Op de dag dat de eerste mens op de maan aankomt gaat Jack samen met Ronny een ritje maken in zijn auto. Hij vraagt Ronny of hij tot twintig kan tellen bij een dodelijke bocht, Jack doet dit namelijk wel vaker maar weet dat dit maar 6 seconde kan gebeuren. Er wordt verder niks meer vertelt behalve dat Ronny naar het huis van een invalide vrouw en haar man toe gaat waar hij nooit voor 8 uur ’s morgens komt, dit is dus het einde van het boek.
Het einde van het boek is dus open, zeer waarschijnlijk is Jack ook verongelukt maar dat is dus niet bekent.” Doordat ik dit van te voren had gelezen begreep ik het einde enigszins, maar zonder deze informatie zou het einde voor mij abracadabra zijn.
7.ook was de hoofdpersoon Jack Preston heel vaag van karakter. Je begreep eigenlijk pas wat en waarom hij iets deed nadat hij het gedaan had.


Samenvatting:   https://maken.wikiwijs.nl/userfiles/2d46eb6875d7f69c708aab127ade16b12454dc12.docx


Monte Carlo
Het eerste deel van het boek vindt plaatst tijdens de Grand Prix van de Formule-1 in Monaco in mei 1968. Jack Preston werkt hier voor het Britse team. Terwijl Deedee, een beroemde filmster, de racecourse oploopt en richting de prins van Monaco toe loopt, die achter Jack staat, vliegt de Formule-1 auto in de hens. Jack werpt zijn lichaam over dat van Deedee en loopt daardoor brandwonden op. Uiteindelijk haalt de lijfwacht van Deede de twee van het asfalt af en wordt Jack naar het ziekenhuis in Monaco gebracht terwijl Deedee er zonder schrammetje vanaf komt. Tijdens dit voorval zit er een vrouw op de tribune die perongeluk met haar laatste foto een foto maakt van het moment waar Jack Deedee redt. 

Aldstead
De lijfwacht van Deedee is uiteindelijk degene die beschouwd wordt als de held, iedereen denkt namelijk dat hij Deedee gered heeft. Jack krijgt geen erkenning en wordt in geen enkel artikel over het voorval vernoemd. Nadat zijn wonden beter zijn geworder keert hij terug naar zijn woonplaats Aldstead in Engeland. Hier wil hij graag door met zijn leven voor het ongeval. Jack hoort niet van zijn oude werkgever terwijl dat wel verwacht. Wel schijnt zijn vrouw Maureen door zijn opgelopen littekens opgewonden te zijn. 
Het wordt aangekondigd dat Deedee gaat verschijnen bij een talkshow in Engeland en in de plaatselijke kroeg komt het hele dorp bij elkaar om te zien of Jack bedankt zal worden. Het dorp zag hem namelijk wel als een held. Dit gebeurd echter niet, er wordt alleen aangekondigd dat Deedee in een nieuw TV serie zal gaan spelen.  Jack schaft hier speciaal een kleuren TV voor aan en kijkt het programma uitvoerig. 
Niet alleen hoopt Jack te horen van zijn werkgever, hij droomt ook over werken voor Ferrari. Dat laatste gebeurd niet, wel hoort hij uiteindelijk van zijn werkgever. Alleen niet op de manier waarop hij gehoopt had, hij wordt namelijk ontslagen. Na deze tegenslag doet Jack een poging om in contact te komen met Deedee, hij wil namelijk erkenning voor zijn daden. Hij gaat drie dagen achter elkaar naar de opname set waar Deedee op dat moment verblijft maar hij spreekt haar uiteindelijk niet. 
Monte Carlo
Ongeveer een jaar gaat Deedee dood tijdens een auto ongeluk waarbij haar auto over vangreel heen gaat. Verder is de oorzaak niet helemaal duidelijk. Jack vindt dat er een ‘goddelijk evenwicht’ is: mensen krijgen evenveel als ze toekomen. Jack krijgt niet de erkenning van zijn heldendaad, maar Deedee wordt wel gestraft voor haar ondankbaarheid omdat ze hem niet bedankt heeft.
Op de dag dat de eerste mens op de maan aankomt gaat Jack samen met Ronny een ritje maken in zijn auto. Hij vraagt Ronny of hij tot twintig kan tellen bij een dodelijke bocht, Jack doet dit namelijk wel vaker maar weet dat dit maar 6 seconde kan gebeuren. Er wordt verder niks meer vertelt behalve dat Ronny naar het huis van een invalide vrouw en haar man toe gaat waar hij nooit voor 8 uur ’s morgens komt, dit is dus het einde van het boek.
Het einde van het boek is dus open, zeer waarschijnlijk is Jack ook verongelukt maar dat is dus niet bekent.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten