donderdag 11 januari 2018

Tralievader

Tralievader - Carl Friedman

Argumentatieschema voor het boek Tralievader

Ik zou Tralievader zeker aanraden aan andere leerlingen.

1.Om te beginnen is het boek niet heel erg dik, niet dat dit dan meteen een goede reden is om te lezen, maar ik zelf vind het moeilijk om even een boek te pakken en zomaar te beginnen met lezen. Dit kan soms lang duren, omdat ik zie hoe dik een boek is en dan denk ik pff dat gaat eeuwen duren. Als ik dan een dun boekje zie liggen pak ik deze eerder. Dit boek heb ik dan ook in minder dan 3 uur uitgelezen wat een erg goed teken is. En toen ik hem uit had had ik stiekem gehoopt dat hij iets dikker zou zijn.
2.Als je niet erg houdt van fictie, maar van boeken die realistisch zijn. Dan is de Tralievader al helemaal een aanrader, want dit boek is gebaseerd op de vader van de schrijfster en is dus grotendeels echt gebeurd.
3.Een andere reden waarom dit boek een aanrader is, is omdat het boek over de geschiedenis van ons eigen Nederland gaat. Natuurlijk niet alleen over Nederland want het speelt zich natuurlijk af in de tweede wereld oorlog, gaat dus ook om de rest van onze wereld.
4.Zoals ik zonet al zei gaat het over de tweede wereld oorlog en dit boek laat je daar dan ook even bij stil staan.
Sub) Je leest nu dan niet echt over de oorlog, maar over het leven in het kamp. Ik had natuurlijk bij geschiedenis al wel veel vreselijke verhalen gehoord over hoe het er aan toe ging in de kampen, maar dit word echt verteld door de vader aan eigen kinderen. De ervaringen van deze vader worden hier verteld en dit zijn soms erg heftige verhalen. Neem als voorbeeld: Dat als je niet hard werkte dat je werd vermoord en ook kwam hij een oude vriend tegen, maar deze was helemaal gek geworden in het kamp en had zelfmoord gepleegd. En er is onderling ook veel verraad een voorbeeld hiervan is Willi Hammer iedereen in het kamp is bang voor hem, want hij martelt de mensen en in het speciaal vader.
5.Tussen de verhalen over het kamp door, wordt er ook over het gezin verteld. En je ziet dat door de verhalen van de vader de kinderen soms ook hele andere opvattingen hebben over hele simpele dingen dan andere kinderen bij hen in de klas. Dit gebeurd meestal op school, een voorbeeld hiervan is: Als de juf naar de ik-persoon komt om haar te vertellen dat ze een hele mooie tekening heeft gemaakt van een zwevende man. Hierop reageert het meisje dat hij niet vliegt maar hangt en dat gevangenen hier voor straf naar moeten kijken. Je ziet dat dit niet iets is wat een ander meisje op dis leeftijd zou tekenen. Maar je merkt dit niet alleen zijn kinderen, maar het heeft ook invloed gehad op zijn vrouw (Zijn vrouw heeft in de oorlog in angst afgewacht of har man weer levend terug zou keren dus heeft) een voorbeeld hiervan is dat ze heel boos word als haar zoon zegt dat hij had gehoopt dat zijn vader nooit was teruggekomen uit het kamp.  Je leest dus ook wat de ervaringen van vader in het kamp voor impact heeft op zijn hele gezin.
6.Tegenargument Er zullen mensen zijn die zeggen dat er alleen maar losse verhaaltjes zijn over het kamp, maar dat er verder niet echt een verhaallijn is, omdat het geen samenhangend verhaal is.
7.Weerlegging Maar ook al is elk hoofdstuk een ander verhaal, het heeft een ding gemeen en dat is het kamp. Ook zitten er bij die verhalen die hij verteld de reactie van zijn gezin en de impact die de verhalen en het verleden van hen vader heeft op het gezin en dat is eigenlijk de verhaallijn die tussen alle verhalen heen zit.


Mening:
Dit boek heb ik binnen 3 uur uitgelezen en dit was, (naast dat het niet een heel dik boek was) omdat ik het ook leuk vond om dit boek te lezen. Of het een waargebeurd verhaal is weet ik niet, maar alles is in ieder geval wel gebaseerd op de realiteit. Dit boek had korte hoofdstukken die steeds weer een ander vertellen en niet perse een grote verhaallijn, maar je zag wel hoe het gezin onder de geschiedenis van hun vader leedt. Allemaal dingen die voor alle andere leeftijdgenoten heel normaal waren dachten max, Simon en de ik-persoon heel anders over doordat zij zo waren opgevoed.

Samenvatting:
De vader van de ik-figuur, Jochel genaamd, heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Hij heeft in een kamp gezeten, omdat hij van joodse afkomst was en hij praat er nu nog voortdurend over. De vader zegt dat hij "kamp" heeft. Zijn kinderen (het ik-figuur, Max en Simon) vergelijken dat met een ziekte als waterpokken. De kinderen worden beïnvloed door de oorlogstrauma’s van hun vader. Als vader ‘s nachts niet kan slapen en rond gaat lopen, worden ook de kinderen wakker. Ze mogen niet zeggen dat ze honger hebben, want in het kamp werd pas echt honger geleden. Alles wat ze zeggen heeft hun vader veel erger gehad, ze hebben volgens hun vader een luizenleven. Alles wat vader doet en zegt heeft te maken met het kamp. De kinderen zijn op school ook veel met de oorlog bezig, dit is logisch, want ze horen niets anders. De lerares vindt dat ze de oorlog maar eens moeten afsluiten.
Als vader tbc blijkt te hebben moet hij naar een sanatorium. Tijdens de bezoekuren vertelt hij de kinderen over zijn onderduikadressen. Zo heeft hij samen met andere onderduikers op het platteland gezeten. Ze werden echter verraden door een naburige boer.
Wanneer vader genezen is van de tbc, mag hij naar huis. Zijn gezin wacht de hele dag op hem, want hij komt veel later dan verwacht. Hij durfde namelijk niet met de trein mee.
De ik-figuur gaat met haar vriendin, Nellie naar een kerkmis. Ze was er nog nooit geweest en ze gaat er ook nooit meer heen, want ze vindt dat haar vader veel meer heeft geleden dan Jezus. Vader vindt God een "rotzak", omdat hij in het kamp heeft toegekeken hoe iedereen werd doodgemaakt. Dit is een aanleiding voor een hevige ruzie met Max. Max zegt dat vader hem maar eens moet slaan, net als de SS-ers. Vader lijkt lamgeslagen na deze opmerking.
Max verwijt zijn vader ook dat hij niet is zoals de andere vaders. Die gaan namelijk voetballen met hun kinderen, terwijl zijn vader alleen maar over het kamp kan praten. Vader vertelt dat er in het kamp ook werd gevoetbald, maar dat de spelers soms na de eerste helft al begraven konden worden. Het is dus maar goed dat vader niet van voetballen houdt. Nu is Max onder de indruk: hij rent naar zijn kamertje en begint te huilen.
Op een dag mogen de ik-figuur en de andere kinderen van Jochel naar de bioscoop. Ze hebben een film over Odysseus uitgekozen. Ze bewonderen hem. De ik-figuur vindt dat vader evenveel te verduren heeft gehad als Odysseus. Allen zijn ze erg onder de indruk van het verhaal.
Ook vertelt vader dat hij iemand vermoord heeft in het kamp. Hij heeft daar spijt van en verwijt de kampbeulen dat ze hem veranderd hebben in een beest. De kinderen vinden niet dat hij een beest is, want beesten tonen geen spijt. Vader blijkt er toch geen spijt van te hebben dat hij iemand vermoord heeft, maar van de manier waarop hij dat heeft gedaan. Hij had het veel langzamer moeten doen, zodat zijn slachtoffer de doodsangst langer had gevoeld.
Na de bevrijding hadden de Engelsen de gevangen opgehaald. Ze werden naar een transitkamp gebracht. Daar was gebleken dat de gevangen hun schaamte voorbij waren: ze deden hun behoefte op het gazon. Toen vader eindelijk thuiskwam, wachtte moeder op hem. Hij werd enthousiast omhelsd. Moeder herinnert zich dat nog goed en de tranen lopen over haar wangen, terwijl de kinderen toekijken.

Monte Carlo

                                                      Monte Carlo - Peter Terrin
Mening: 
Het duurde in het begin erg lang voordat ik echt begreep waar het verhaal over ging. Dit kwam denk ik doordat de hoofdstukken erg kort waren en niet altijd in elkaar over gingen. Ook was het vertelperspectief niet altijd vanuit het zelfde oogpunt. Dit was allemaal erg verwarrend. Een ander iets wat me soms wat van het pad af bracht waren de stukken die over de auto gingen want daar heb ik nul verstand van. Verder vond ik het wel mooi om te zien hoe lang hij hoop bleef houden dat Deedee toch nog zijn naam zou noemen. Ook storend was het open einde maar ik denk dat hij hierbij zelf ook om komt in een auto-ongeluk.

Argumentatieschema over het boek Monte Carlo

Ik zou het boek Monte Carlo niet aanraden aan andere leerlingen

1.Ten eerste om dan maar bij het begin te beginnen, was het begin erg fragmentarisch. Dit houd in dat het verhaal heel erg broksgewijs was geschreven en het verhaal dus niet een lopend geheel is. Hierdoor was het vaak moeilijk om te begrijpen wat hier gebeurde en wie hier wat dacht. Om een voorbeeld te noemen het boek begon eerst met de zin het vuur is nog geen vuur, wat dus te maken had met het ongeluk wat we toen natuurlijk nog niet wisten. Daarna ging het over Jack Preston, toen over de prins en later weer over een vrouw in het publiek met een fotocamera, wat er voor zorgde dat het verhaal al heel verwarrend begon.
2.Omdat ik het dus moeilijk vond om te begrijpen waar het nu eigenlijk over ging en wat er gebeurde, heb ik eerst de samenvatting doorgelezen die ik op internet had gevonden. Dit maakte het lezen van het boek natuurlijk helemaal niet leuk, omdat ik wist wat er zou komen. Misschien als ik verder had gelezen dat het mij een beetje duidelijk was geworden, maar tot hoever ik was gekomen begreep ik er niets van. Dus pas nadat ik de samenvatting had gelezen vielen bij mij de puzzelstukjes een beetje samen.
3.Ook denk ik dat het boek stukken leuker is of in ieder geval beter te begrijpen is wanneer je een beetje verstand hebt van auto’s. Ik heb namelijk meerder keren gehad dat ik dacht waar heeft hij het dan nu over??? En dan kwam ik er later achter dat het dus over de auto ging.
4.tegenargument Het is een dun boekje met korte hoofdstukken, en ik denk dat leerlingen daarom snel voor dit boek zullen kiezen. Een hoofdstuk is meestal zo’n twee bladzijden lang en dit maakt dat je een boek snel uitleest. En daarom zullen leerlingen hier juist blij mee zijn en zou dit boek juist een aanrader zijn.
5.weerlegging Het is denk ik waar dat veel leerlingen van dunne boekjes houden, maar bij dit boek vind ik dat het een beetje anders ligt. Dit boek had ik namelijk niet eens zo heel snel uit voor de dikte van het boek. Dit kwam omdat ik door de korte hoofdstukken die steeds weer ergens anders over gingen heel snel mijn aandacht kwijt was. Ook was het mij dus niet altijd even duidelijk en moest ik dus erg vaak bladzijdes of zinnen overnieuw lezen en was mijn snelheid dus niet optimaal bij het lezen.
6.Wat ook erg onduidelijk is, is het einde van het boek. Ik had dus al gelezen in de samenvatting van internet dat het een open einde was. Maar ook had de schrijver van deze samenvatting geschreven dat hij dacht dat Jack Preston overleed. Dit is het stukje van de de samenvatting waar dit aan bod komt: “Op de dag dat de eerste mens op de maan aankomt gaat Jack samen met Ronny een ritje maken in zijn auto. Hij vraagt Ronny of hij tot twintig kan tellen bij een dodelijke bocht, Jack doet dit namelijk wel vaker maar weet dat dit maar 6 seconde kan gebeuren. Er wordt verder niks meer vertelt behalve dat Ronny naar het huis van een invalide vrouw en haar man toe gaat waar hij nooit voor 8 uur ’s morgens komt, dit is dus het einde van het boek.
Het einde van het boek is dus open, zeer waarschijnlijk is Jack ook verongelukt maar dat is dus niet bekent.” Doordat ik dit van te voren had gelezen begreep ik het einde enigszins, maar zonder deze informatie zou het einde voor mij abracadabra zijn.
7.ook was de hoofdpersoon Jack Preston heel vaag van karakter. Je begreep eigenlijk pas wat en waarom hij iets deed nadat hij het gedaan had.


Samenvatting:   https://maken.wikiwijs.nl/userfiles/2d46eb6875d7f69c708aab127ade16b12454dc12.docx


Monte Carlo
Het eerste deel van het boek vindt plaatst tijdens de Grand Prix van de Formule-1 in Monaco in mei 1968. Jack Preston werkt hier voor het Britse team. Terwijl Deedee, een beroemde filmster, de racecourse oploopt en richting de prins van Monaco toe loopt, die achter Jack staat, vliegt de Formule-1 auto in de hens. Jack werpt zijn lichaam over dat van Deedee en loopt daardoor brandwonden op. Uiteindelijk haalt de lijfwacht van Deede de twee van het asfalt af en wordt Jack naar het ziekenhuis in Monaco gebracht terwijl Deedee er zonder schrammetje vanaf komt. Tijdens dit voorval zit er een vrouw op de tribune die perongeluk met haar laatste foto een foto maakt van het moment waar Jack Deedee redt. 

Aldstead
De lijfwacht van Deedee is uiteindelijk degene die beschouwd wordt als de held, iedereen denkt namelijk dat hij Deedee gered heeft. Jack krijgt geen erkenning en wordt in geen enkel artikel over het voorval vernoemd. Nadat zijn wonden beter zijn geworder keert hij terug naar zijn woonplaats Aldstead in Engeland. Hier wil hij graag door met zijn leven voor het ongeval. Jack hoort niet van zijn oude werkgever terwijl dat wel verwacht. Wel schijnt zijn vrouw Maureen door zijn opgelopen littekens opgewonden te zijn. 
Het wordt aangekondigd dat Deedee gaat verschijnen bij een talkshow in Engeland en in de plaatselijke kroeg komt het hele dorp bij elkaar om te zien of Jack bedankt zal worden. Het dorp zag hem namelijk wel als een held. Dit gebeurd echter niet, er wordt alleen aangekondigd dat Deedee in een nieuw TV serie zal gaan spelen.  Jack schaft hier speciaal een kleuren TV voor aan en kijkt het programma uitvoerig. 
Niet alleen hoopt Jack te horen van zijn werkgever, hij droomt ook over werken voor Ferrari. Dat laatste gebeurd niet, wel hoort hij uiteindelijk van zijn werkgever. Alleen niet op de manier waarop hij gehoopt had, hij wordt namelijk ontslagen. Na deze tegenslag doet Jack een poging om in contact te komen met Deedee, hij wil namelijk erkenning voor zijn daden. Hij gaat drie dagen achter elkaar naar de opname set waar Deedee op dat moment verblijft maar hij spreekt haar uiteindelijk niet. 
Monte Carlo
Ongeveer een jaar gaat Deedee dood tijdens een auto ongeluk waarbij haar auto over vangreel heen gaat. Verder is de oorzaak niet helemaal duidelijk. Jack vindt dat er een ‘goddelijk evenwicht’ is: mensen krijgen evenveel als ze toekomen. Jack krijgt niet de erkenning van zijn heldendaad, maar Deedee wordt wel gestraft voor haar ondankbaarheid omdat ze hem niet bedankt heeft.
Op de dag dat de eerste mens op de maan aankomt gaat Jack samen met Ronny een ritje maken in zijn auto. Hij vraagt Ronny of hij tot twintig kan tellen bij een dodelijke bocht, Jack doet dit namelijk wel vaker maar weet dat dit maar 6 seconde kan gebeuren. Er wordt verder niks meer vertelt behalve dat Ronny naar het huis van een invalide vrouw en haar man toe gaat waar hij nooit voor 8 uur ’s morgens komt, dit is dus het einde van het boek.
Het einde van het boek is dus open, zeer waarschijnlijk is Jack ook verongelukt maar dat is dus niet bekent.