woensdag 27 december 2017

Gebr.

Gebr. Van Ted van Lieshout

Mijn mening:
Ik vond dit boek erg mooi, ik denk een van de mooiste die ik heb gelezen. Het is een boek wat je erg raakt. Het heeft te maken met de dood en over familie. Op sommige momenten in het boek ga je ook bij jezelf nadenken hoe dit bij jou is. Bijvoorbeeld wanneer Luuk leest dat zijn broertje maus erg graag met hem wilde praten maar dat hij steeds werd weggestuurd. Luuk deed dit niet om een verkeerde reden, maar maus vatte dit weer anders op. En dit doet je denken hoe het er bij jou thuis aan toe gaat. Het is ook een boek wat je blijft interesseren, want normaal kan ik weken over een boek doen en deze was dan ook niet heel dik maar had hem in een dag uit. Ik vond het heel mooi dat Luuk en maus ondanks dat maus dood was toch een soort van gesprek hadden doormiddel van het dagboek.

Argumentatie schema over het boek Gebr.

Ik zou Gebr. zeker aanraden aan andere leerlingen.

1. Het is een heel erg mooi boek wat je heel erg raakt dit kan komen door de thema’s dus homoseksualiteit, familie en de dood. Maar wat ook helpt om heel erg geraak te worden en mee te leven is dat je de gedachtes van de twee broers leest.
2. Want naast dat het een erg mooi boek is om te lezen, zitten er ook een soort van levenslessen in.
3. Het boek gaat natuurlijk grotendeels over de dood dit kan leerlingen helpen met het verwerken van de dood van iemand die je lief is. Je leest in dit boek dat iedereen een andere manier heeft om deze een plaats te geven of te verwerken. De moeder in dit stuk wil dit bijvoorbeeld doen door alles te verbranden wat van marius is om zo echt afscheid te kunnen nemen. Luuk wil dit juist niet hij wil zijn broer blijven herinneren en zijn vader die praat er liever helemaal niet over. Je kunt niet zeggen dat een van deze manieren slecht is, want je leert hier juist dat je eigen manier goed is. Dit kan misschien een grote steun zijn voor sommige leerlingen
4. Ook laat het boek je zien dat het ok is om anders te zijn.                                                                 Sub) In dit boek betekent anders zijn het zijn van homo. Dit waren de beide broers maar eisten dit niet van elkaar. Dit kwam doordat Luuk dacht dat hij anders was en durfde hier niet vooruit te komen. Pas toen hij zijn broertjes dagboek had gelezen kwam hij erachter dat het ok was om anders te zijn. En dat het goed was om er voor uit te komen dat hij homo was.       SubSub) ook valt de reactie mee wanneer Luuk zijn ouders verteld dat hij homo (dit omdat ze het al dachten), maar ik denk dat dit iemand erg kan helpen om uit te kast te komen. Want ze laten zien dat het ok is om anders te zijn en dat er meestal goed op gereageerd word.
5. Het boek liet mij ook erg nadenken over hoe ik dan bijvoorbeeld met mijn zus om ga en denk dat dit voor andere leerlingen wel hetzelfde is. Ik ging hier over nadenken, omdat Luuk eerst ook niet doorhad dat zijn broertje er heel erg mee zat dat hij nooit kon praten met zijn grote broer. En allemaal kleine dingetjes zoals het wegsturen uit zijn kamer hem toch erg dwars zaten. Misschien dat leerlingen hier door dit boek ook achterkomen en het nog kunnen verbeteren met zijn of haar broer of zus, omdat zij nog niet dood zijn.  Want vaak heb je dit zelf niet door, omdat jij het niet zo bedoelt. Om op het voorbeeld van het wegsturen te komen, Luuk stuurde Marius weg omdat hij bezig was met een tekening voor hem en dacht hier dus niet bij na.
6. Ook word de ziekte van Wilson onder de aandacht gebracht waar veel leerlingen denk ik nog niks tot weinig van af wisten, ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord.                             Sub) Ook herkennen leerlingen misschien eerder deze ziekte deze ziekte wanneer zij deze symptomen zien. Marius trilde namelijk heel erg en zijn moeder nam hem mee van dokter naar dokter, zij vertelden hem dat er niks aan de hand was en dat het iets psychisch was. En nu jij door dit boek de symptomen weet en iets meer over de ziekte weet en dit komt helaas op je pad ben je er waarschijnlijk veel eerder bij dan Marius in dit boek.
7. Sommige mensen zullen misschien dat het een heel dun boek is.
8. Maar ik denk dat dit juist een voordeel is voor leerlingen waarvan lezen niet de grootste hobby is.                                                                                                                                              Sub) En naast dat het geen dik boek is, is het wel een heel mooi boek met een goede inhoud die je aandacht er goed bij houdt.


Samenvatting van scholieren.com https://www.scholieren.com/boekverslag/51575

1) Naam van de auteur: Ted van Lieshout
Titel : Gebr.
Uitgever : Van Goor
Druk : 1
Jaartal eerste druk: 1996
Plaats van uitgave: Amsterdam
Aantal pagina's: 118
Motto : Geen
Illustraties : Geen
Bijzonderheden voor/achterzijde: Geen.

2) Het is een psychologische roman.

3) Samenvatting: Gebr.:

Een half jaar na dat Marius sterft aan een zeldzame spijsverteringsziekte, besluit zijn moeder al zijn spullen te verbranden, om zo voor goed afscheid van hem te nemen.
Marius broer Luuk is woest en vindt de plannen van zijn moeder barbaars. Maar zijn moeder valt niet om te praten.
Luuk kan al Marius 's spullen niet redden, maar zijn gedachten en gevoelens wel. OP een middag sluipt hij naar zijn broers kamer en pakt zijn dagboek.
Zijn reddingsactie zal alleen succesvol zijn wanneer zijn moeder geen recht meer had om het dagboek te verbranden. Het dagboek moest meer van hem worden dan van zijn broer.
Hij zou er dus meer in moeten schrijven. En dat doet hij ook.
Beginnende waar zij broer gestopt was, schrijft hij wat er na Marius overlijden gebeurde.
Wanneer hij meer heeft geschreven dan zijn broer, stapt Luuk triomfantelijk naar zijn moeder en verteld haar over zij reddingsactie actie. Zijn moeder is echter niet onder de indruk en zegt dat ze de bladzijden waar hij op geschreven heeft er ook uit kan scheuren , dan kan het alsnog op het vuur.
Hierop besluit Luuk het dagboek van Marius te lezen en waar zij broer open plekken heeft gelaten schrijvend te reageren.
Dat hij echter zo met zichzelf geconfronteerd zou worden had Luuk niet gedacht.
Marius had ontdekt dat zijn broer homo was. Maar Luuk had alles steevast ontkend. Door het dagboek komt hij te weten dat hij niet de enige is die problemen heeft en zich eenzaam voelt. Ook Marius voelt zich meer aangetrokken tot jongens dan tot meisjes.
Marius schrijft hoe graag hij er met zijn grote broer over had willen praten, maar Luuk had hem altijd weggestuurd.
Nadat hij dat gelezen heeft voelt Luuk zich schuldig dat hij het verdriet van zijn broertje nooit gezien heeft. Pas toen Marius te ziek was om naar school te gaan, en alleen nog maar op bed kon liggen, besteedde hij tijd en aandacht aan zijn broertje.
Het lezen van zijn broertjes dagboek is als of Luuk een spiegel wordt voorgehouden.
Een kei harde confrontatie waarna hij weet dat het O.K. is om "anders" te zijn. En dat , of je nu op jongens of op meisjes valt, nooit alleen bent. Nadat hij het dagboek helemaal heeft gelezen rijst bij Luuk de vraag of het dagboek nou wel bewaard moet worden. Hij weet dat de enige manier om zijn geheim te bewaren is door het dagboek alsnog te verbranden.

Als zijn moeder al plechtig aan haar afscheidsritueel begonnen is, brengt Luuk haar het dagboek. Het enige dat zij zegt is : (Citaat : blz. 110)
" Ik ben helemaal nooit van plan geweest om dat dagboek te verbranden (..) als je me nou gewoon had gevraagd wat ik er mee van plan was, maar nee ". (Einde citaat )
Luuk beseft in één ogenblik wat hij moet doen. Zijn grootste gebaar had moeten zijn dat hij afstand deed van hun dagboek. Maar toen dat onmogelijk bleek te zijn kon hij nog maar een ding doen. (Citaat blz. 115)
" Als het dagboek met mijn geheim er in niet vernietigd wordt, dan moet mijn geheim vernietigd worden ". (Einde citaat)
Ter plekken vertelt hij zijn moeder dat hij homo is. Tegen zijn verwachting in reageert ze heel rustig en keurt ze zijn voorkeur voor jongens niet af.
Hiermee zijn de gebeurtenissen rond het dagboek van Marius , dat als een spiegel diende voor Luuk, afgerond.

4)
 LUUK
Luuk heeft zich zo lang als hij zich kan herinneren anders gevoeld dan andere jongens. Hij trekt zich terug en wordt zo alleen nog maar meer een buitenbeentje. Pas op zij 13 weet hij aan dat "anders zijn " een naam te geven. Hij is homoseksueel en hij weet het zeker.
Er groeit een enorme angst bij hem voor de reactie van zijn ouders. Hij niet alleen homo, maar nu dat Marius dood is, ook hun enige hoop op kleinkinderen.
Het dagboek van Marius haalt hem uit zijn isolement en laat hem zien dat hij is wie hij is en dat hij daarvoor, tegenover niemand, verantwoording voor hoeft af te leggen.

5)
 MARIUS
Marius lijdt aan de zeldzame spijsverteringsziekte Wilson, die door jarenlange nalatigheid van artsen, hem fataal is geworden. Deze ziekte zorgde er voor dat beetje voor beetje zijn hele lichaam ongecontroleerd begon te schokken en beven. Marius was op school een populaire jongen en niet alleen onder de meisjes. Alex zijn beste vriend is verliefd op hem en marius ook op hem. Marius wil graag met Luuk praten over zijn gevoelens voor jongens, zeker als hij toevallig ontdekt dat Luuk ook homo is. Maar Luuk schijnt nooit tijd en zin te hebben tot het laatste moment. Maar dan is het eigenlijk al te laat. Marius' ziekte maakt het hem haast onmogelijk om te praten.

6)
 Het boek is in de ik-figuur geschreven. We zien de gebeurtenissen door de ogen van Luuk. Als Luuk in het dagboek van zijn broertje leest, hebben we te
maken met een meervoudig ik-perspectief.

7)
 Het verhaal heeft een chronologisch opbouw met hier en daar terugblikken en een enkele flashback. De schrijver heeft veel afwisselend gebruik gemaakt van scènisch en panoramisch vertellen, vooruit en terugwijzingen. Ik heb 1 hoofd verhaallij kunnen ontdekken en 2 ondergeschikte verhaallijnen.
Verhaallijn nr. 1 : Luuk's handelingen en gedachten
Verhaallijn nr. 2 : Dat is het geen dat Marius geschreven heeft.
Verhaallijn nr. 3 : Wanneer Luuk in het gedeelte van het dagboek schrijft waar Marius ook heeft geschreven.

8) Gebr. is de afkorting voor gebroeders.

9) Homoseksualiteit is volgens mijn het hoofd thema met als een zeer belangrijk motief ziekte, medische nalatigheid en het overlijden van dierbare. Marius en Luuk hebben allebei gemeen dat zij homoseksueel zij. Voor Marius dood is het onderwerp, voor Luuk, te gevoelig om over te praten. Na de dood van zijn broertje, en met behulp van het dagboek, wordt het onderwerp wel "bespreek baar". Het is te laat om het er met Marius over te hebben maar dat vormt juist de aanzet voor Luuk dat hij het durft om aan zijn ouders te vertellen. Het thema en de verschillende motieven blijven door het hele boek zichtbaar een rol spelen.
Luuk's homoseksualiteit > eenzaamheid > confrontatie > haalt hem uit zijn isolement

Marius' " " + ziekte > eenzaamheid > dood

10) Ik vond het een mooi boek om te lezen omdat verschillende onderwerpen duidelijk en met sfeer behandeld worden. Er vindt en duidelijk ontwikkeling plaats bij de hoofdpersoon.
Door de inhoud van het verhaal en de manier van vertellen raak je betrokken bij het probleem van de personages.

11)
 Ik heb het boek op aanraden van een vriendin gelezen.

12) HET ONDERWERP  

Ik vind het een interessant onderwerp, omdat er vaak nog met zoveel minachting wordt neer gekeken op mensen. Zelfs als het, net als in dit geval, niet zo is , bestaat er bij veel mensen de angst voor negatieve reactie van hun omgeving, als ze hun seksuele voorkeur bekend zouden maken.
Het onderwerp pas voor zoverre in mijn belevings wereld dat je altijd wel mensen kent die voor wat voor reden dan ook het moeilijk vinden om zichzelf te accepteren, of aan andere mensen hun voorkeur bekend te maken juist vanwege deze negatieve reacties.
Het onderwerp heeft me er nog een keer op gewezen hoe kwetsend en of beangstigend, een langs-je-neus-weg gemaakte opmerking, kan zijn voor iemand.
Ik vind het onderwerp diepgaand behandeld.

13) DE GEBEURTENISSEN:

De gebeurtenissen zijn logisch uit elkaar voorkomend en goed met elkaar in verband te brengen. De gebeurtenissen waren zo beschreven dat ik ze goed voor me kon zien. Het boek bleef van het begin tot het einde boeiend en had voor mij een bevredigend einde.

14) DE COMPOSITIE:
Het boek komt gelijk op gang. Omdat de schrijver je laat weten dat Luuk zijn broertje is kwijt geraakt, maar niet hoe. Dat kom je pas veel later te weten, en dat maakt de lezen nieuwsgierig.
De opbouw van het verhaal is makkelijk en er zijn geen overbodige of losstaande stukken. Het boek kent een grote afwisseling tussen scènisch en panoramisch vertellen maar dit houdt het verhaal juist interessant. Hoewel er volgens mij verschillende verhaallijnen door
elkaar lopen had ik er geen moeite mee de gebeurtenissen te blijven volgen.

15) DE PERSONAGES:

De personages waren zo geschreven dat ik ze goed voor me zag en me in hun problemen kon indenken. De personages reageerden soms voorspelbaar maar in de meeste gevallen niet. Een opmerkelijke uitspraak, of liever een beredenering van Marius vond ik: (citaat blz. 14)
(Luuk denkt terug aan wat Marius ooit over de hemel zei.)
' Als je om acht uur 's morgens vraagt waar de hemel is, wijzen ze naar boven, ' zei je eens.
'Vraag je het om acht uur 's avonds nog een keer, dan staan ze wéér naar boven te wijzen, maar dan is de aarde wel mooi een halve slag gedraaid, dus wijzen ze precies de andere kant op. Ze weten het dus niet en wijzen maar in het wilde weg.'
De hemel is misschien rondom,' stelde ik voor.
Dat moet dan in elk geval voorbij Pluto zijn en dat is te ver,' ze jij,
'want als God ons geschapen heeft naar Zichzelf, dan kan Hij óók niet verder kijken dan Zijn neus lang is.' (einde citaat.)

5) HET TAALGEBRUIK:
Ik vind dat het boek mooie geschreven is. Het taalgebruik was eenvoudig en ik had er geen moeite mee. De verhoudingen tussen beschrijvingen, dialogen en weergaven van gedachten en gevoelens waren in evenwicht en plezierig om ter lezen.