donderdag 15 september 2016

Het gouden ei

Het gouden ei

Samenvatting
Rex Hofman en Saskia Ehlvest kennen elkaar al een tijd en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op, Saskia heeft toen drie uur in de auto moeten wachten totdat Rex met brandstof terugkwam. Ze was helemaal overstuur geweest. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. In die nachtmerrie zweefde ze in een gouden ei door de ruimte zonder sterren en de enige manier om daar uit te komen was door tegen het enige andere gouden ei aan te botsen, maar het heelal is zo groot.... 
Ondertussen wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de service winkel om haar te zoeken maar de medewerkers weten niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naar toe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen. Saskia is spoorloos verdwenen.

Raymond Lemorne heeft al zijn hele leven vreemde gedachten. Zo vraagt hij zich op zijn zestiende af wat er gebeurt als hij van een flat afspringt. Het resultaat is dat hij zes weken in het ziekenhuis moet liggen. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar, getrouwd en heeft twee kinderen. Dan komt er weer een absurde gedachte bij hem op. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Vanaf dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de perfecte misdaad namelijk iemand levend te begraven. Hij doet net alsof hij zijn vakantiehuisje gaat opknappen. In het echt maakt hij alles gereed voor de misdaad. Hij bedenkt een plan om zijn slachtoffer vanuit een benzinestation mee te lokken. Hij zal een vrouw terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Een volgende poging lukt wel: een meisje (Saskia) vraagt hem naar de sleutelhanger die hij bij zich heeft. Hieraan hangt namelijk een grote R. Ze is heel geïnteresseerd en vraagt hem of ze er eentje kan kopen. Hij neemt haar mee naar zijn auto, bedwelmt haar en rijdt met haar weg. Daarvoor had hij 2 kampeerders doodgeschoten, omdat die voor zijn vakantiehuisje kampeerden. 

Acht jaar later is Rex op vakantie in Italië, samen met Lieneke, zijn nieuwe vriendin en vraagt haar ten huwelijk. Hij wil Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia denkt. Lieneke merkt dat Rex ‘s nachts een nachtmerrie heeft over het gouden ei. Na deze vakantie start Rex een opsporingscampagne. Hij roept in advertenties mensen op, die Saskia toen hebben gezien. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele is bruikbaar. Later belt Lieneke op: zij is bedroefd, omdat ze elkaar na de vakantie zo weinig hebben gezien. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich (Raymond). Rex herkent deze man: hij was de man met de mitella bij het tankstation, acht jaar geleden. Raymond wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe, terwijl hij weet dat hij dan zal sterven. Raymond neemt hem mee naar het tankstation en laat hem koffie met een slaapmiddel drinken. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij op een matras in een doodskist en weet hij dat hij (net als Saskia) levend is begraven. Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia werd nooit meer iets vernomen.

Ik heb deze samenvatting gehaald van http://www.scholieren.com/boekverslag/57109

Mening
Het boek ‘Het gouden ei’ is  niet het beste boek dat ik heb gelezen, maar is wel de moeite waard. De opbouw van het boek is soms lastig doordat het van het heden naar het verleden gaat en andersom hierdoor was het af en toe moeilijk om er weer helemaal in te komen. Daarin tegen was het wel spannend. Ik wilde doorlezen om te weten wat er met Saskia was gebeurd en de manier waarop ik het te weten kreeg was ook spannend. Rex moest namelijk hetzelfde meemaken en ondertussen dacht ik dan de hele tijd: ga weg! stap die auto uit! En zat ik toen dus ook echt in het verhaal. Rex vond ik een heel sterk karakter hebben, omdat hij wist dat hij dood zou gaan maar het toch over had om te weten wat er met Saskia was gebeurt. Van Raymond Lemorne weet ik niet zo goed wat ik moet vinden, want hij zorgt gewoon goed voor zijn gezin, heeft een baan en heeft een kindje gered, maar toch zit er ook dat slechte of nieuwsgierige in hem om te willen weten en voelen hoe het is om iemand te vermoorden. Het was ook geen standaard verhaal het was anders en dat kwam denk ik vooral door de tijdsvolgorde, het verhaal zelf en het abrupte einde. Ik vond het een leuk boek om een keer te lezen maar ik zou zelf voor een ander boek kiezen.





maandag 5 september 2016

leesautobiografie

Vroeger, toen ik klein was werd ik vaak voorgelezen door mijn ouders, meestal waren dat korte verhaaltjes of dunne boekjes zoals het boek 'de poes mei de lange sturt' een Fries boek. Mijn ouders hebben mij dat boek heel vaak voorgelezen, waardoor ik in de kleuterklas het boek kon 'voorlezen' aan mijn klas of eerlijk gezegd kon ik dat boek uit mijn hoofd. De juf heeft met verbazing staan kijken. (dit wist ik zelf  niet meer maar dat vertelde mijn moeder me).            



De juf las zelf ook elke dag uit een boek zoals bijvoorbeeld Pinkeltje, ik vond het altijd leuk als we in de kring begonnen met een kort verhaaltje. Met echt lezen begon ik in groep drie/vier mee, samen in de klas of alleen. Ik las thuis niet veel boeken.

Bij ons thuis word weinig gelezen, mijn moeder leest soms een boek en mijn zus en ik alleen als het moet van school. Ik heb laatst wel een boek van Lauren Conrad gekocht maar dat gaat over mode dus die telt niet mee. Op vakantie neem ik wel altijd boeken mee maar dan komt het er nooit van. Thuis word over boeken nooit gesproken, omdat we maar zelden lezen. Dat wij thuis zo weinig lezen heeft denk ik ook te maken met het tekort aan tijd.

In klas 1,2 en 3 heb eigenlijk alleen boeken gelezen als dat moest voor school, voor bijvoorbeeld een boekverslag. Dat was in ieder geval 1 boek per schooljaar. En als ik die boeken las vond ik het ook wel mooie boeken en vond ik het lezen ook leuk, alleen soms kan het heel lang duren voor een boek eindelijk leuk of interessant word om te lezen, en stop ik ermee of duurt het heel lang voordat ik er weer in begin.

Van de boeken die ik heb gelezen zijn dan toch 'the fault in our stars' van John Green en 'razend' van Carry Slee mijn favorieten. Dat komt omdat het bij beide boeken gaat het over jongeren maar er zit ook een serieus verhaal achter en eindigt ook niet altijd goed. Bij het boek razend had ik op het einde geen idee had wat er zou gebeuren het was spannend en eindigde anders dan dat ik had verwacht. Het boek de fault in our stars eindigde niet zoals sprookjes met een happy end en was ik ook echt in het verhaal en daar kwamen ook tranen bij kijken. Bij beide boeken kun je zien dat ik er ook echt in zat en meeleefde met de personages daar houd ik van.

Ik denk dat niveau 1 van de leesniveau's het meest bij mij past, want als ik lees dan lees ik meestal omdat het moet, de boeken die ik dan lees moeten dan ook echt leuk zijn. Ook heb ik liever niet al te dikke boeken en ik houd van spanning, drama, humor en sensatie in een boek, want dat zorgt ervoor dat je je in het boek kunt inleven. Mijn voorkeur gaat uit naar realistische of echt gebeurde verhalen, en dus liever geen fictie.

Mijn plannen voor de 4e klas zijn dat ik wil gaan proberen om meer boeken te gaan lezen en dan ook gewoon in mijn vrije tijd in bijvoorbeeld een vakantie. Ik hoop dat ik voor dit jaar 4 leuke echt gebeurde boeken kan lezen voor de verslagen. En van de leraar hoop ik dat hij mij kan helpen als dat nodig is.

VGemaakt door Inge Boonstra
Klas: h4f